woensdag 27 augustus 2008

Een hoopvolle blik in de toekomst

Ontkennen helpt niet meer, de Vlaamse Staat komt eraan.

Dit is een mooie biografie van wat het zou kunnen worden:



Een hoopvolle blik in de toekomst



De Republiek Vlaanderen


Zo ziet de Republiek Vlaanderen eruit met de voorlopig nog bestaande provincies en de enclaves Voeren in Wallonië en Baarle-Hertog in Nederland. De vroegere hoofdstad Brussel bezit een apart internationaal statuut, dat is opgesteld in afspraak met de Europese Unie. Brussel zelf zal binnen een periode van 5 jaar beslissen over zijn eigen statuut en mogelijke aansluiting bij de buurlanden, of een zelfstandige stadstaat worden onder rechtstreeks bestuur van de EU.


In dit gebied van 13.700 km2 wonen 7.150.000 inwoners of 522 inwoners per /km2, erg dicht bewoond, een van de meest welvarende regio's ter wereld. De kustlijn met de Noordzee is 67 kilometer lang en Vlaanderen is in nauw overleg met Nederland om in geval van stijging van het zeeniveau de nodige maatregelen gezamenlijk uit te werken. Bepalend voor de Republiek Vlaanderen is de bereidheid om op meerdere vlakken samenwerking te betrachten met Nederland, zonder de nationale eigenheid op te geven. Zeker in de Europese Unie bezorgt de toename met 7 miljoen Nederlandstaligen tot 23 miljoen een stevige positie aan taal en cultuur. Terwijl ook op economisch vlak een vanzelfsprekende toenadering is ontstaan, vergemakkelijkt door de communicatie.


Deze nieuwe staat, die bij zijn ontstaan onmiddellijk al de internationale verplichtingen van het land B heeft overgenomen, een eigen democratische grondwet heeft goedgekeurd waarin al de principes van de moderne rechtstaat vervat zitten die de burgers maximaal beschermen tegen willekeur en uitsluiting, garandeert tevens alle vrijheden inzake de persoonlijke levenssfeer. De grondwet bepaalt verder godsdienstvrijheid en sluit uit dat de staat kan geregeerd worden op basis van een religieuze overtuiging. Vlaanderen staat een strenge scheiding tussen openbaar bestuur (inclusief rechterlijke macht) en godsdienst voor. Alle openbare besturen en hun afgeleides hanteren uitsluitend het Nederlands en officiële faciliteiten zijn onbestaand. Vlaanderen is niet de rechtsopvolger van België en moet derhalve bij de grote internationale instanties erkenning aanvragen. Dankzij de steun van vele buurlanden, wordt de georkestreerde tegenwerking door sommige Franstalige naties onmogelijk gemaakt.


De hartslag van de Republiek Vlaanderen is de dynamische economie die van de staat uit gestimuleerd wordt, zonder rechtstreekse inmenging, maar met handhaving van de positieve dialoog tussen arbeid en kapitaal. Dankzij de uitmuntend geografische ligging, de twee grote binnenhavens Antwerpen en Gent en de zeehaven van Brugge, is Vlaanderen het ideale verdeelpunt voor goederentransporten en logistiek langs de weg, het spoor, het water en desnoods de lucht. De havengebieden zijn de aangewezen plaatsen voor opslag, overslag, bewerking en distributie van aangevoerde goederen langs de zee : olie, gas, chemicaliën. Grote internationale concerns zoals BASF, Bayer, Esso zijn helemaal vergroeid met de Vlaamse realiteit. In Gent bevindt zich Sidmar, onderdeel van Arcelor-Mittal, dat een vooraanstaande plaats bekleedt in de staalsector. De textielproductie die in de loop der jaren fel verzwakt is door de concurrentie uit de lage loonlanden, probeert zich te handhaven en te heroriënteren naar specifieke afwerkingen. Vlaanderen is een vermogende, welvarende natie, zeker omdat ze verlost uit het Belgische boetekleed, jaarlijks een bedrag bespaart aan financiële overdrachten die voorheen versast werden naar Wallonië of Brussel ten bedrage van circa 12 miljard euro. Deze vrijgekomen miljarden laten toe een intensieve sociale politiek te voeren die de minst begoeden betere kansen biedt.


De autoassemblage kent moeilijke tijden, voor een stuk toe te schrijven aan de dure loonkost die Vlaanderen kent als gevolg van een doorgedreven sociaal programma. Nu Vlaanderen op eigen benen staat en niet meer zijn opbrengsten ziet verdwijnen naar het zuiden, is er financiële ruimte om zich te richten op meer welvaart voor de inwoners. Met het oog op het einde van het olietijdperk, wordt op grootschalige manier een samenwerking opgezet tussen de universiteiten en de auto-industrie inzake productontwikkeling. Vlaanderen kan een pioniersfunctie waarnemen en tegelijk de sociale overgang voorbereiden.




In 1911 werkten bij de Minerva-autofabrieken in Antwerpen 1600 personeelsleden. Filmsterren, politici, gangsters ( ! ) reden met een Minerva. Zoals de ster bij Mercedes, stond vooraan op de motorkap het hoofd van de Romeinse godin Minerva. Er zouden nog circa 150 modellen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel bestaan.


Centraal staat in het beleid de opleiding en het onderwijs voor de nieuwe jonge Vlamingen. Door hun gedrevenheid in een vijandig gezinde Franstalige eenheidsstaat, hebben de Vlamingen hun eigen Vlaamse universiteiten moeten veroveren. De Vlaamse universiteiten genieten momenteel een uitstekende faam in diverse disciplines.

Dankzij de arbeidsethiek, de kennis en de volharding, is met dit nieuwe land van de EU onmiddellijk een van de welvarendste regio's toegetreden. Vlaanderen bevindt zich geografisch als actieve economische kern bij Noord-Europa maar grenst onmiddellijk aan het Latijnse, Franstalige Zuiden. Vele Vlamingen hebben uit balorigheid gedurende de laatste generatie geweigerd om behoorlijk Frans te studeren ; deze achterstand zal weggewerkt worden. Uit welbegrepen noodzaak. Meertaligheid staat prioritair in ons onderwijs. Dáár heeft altijd onze kracht gelegen : Vlaanderen moet het Zwitserland van het Noorden zijn op taalkundig gebied. Nederlands als basistaal moet grondig gekend zijn, vervolgens, Engels, Duits en Frans en voor de getalenteerden Spaans of andere talen naar keuze. Of het zinvol is om veel tijd en energie te spenderen in Chinees, zoals een gewezen minister-president ooit beweerde, kan onderzocht worden door specialisten, maar het lijkt bij voorbaat een investering zonder veel return.

Dit kleine land bezit een rijke traditie en cultuur op de meest uiteenlopende vlakken. Vlamingen zijn steeds een volk van schilders geweest, onze grauwe luchten met grillige wolken en scherpe zonneflitsen hebben tot weergaloze kunstwerken geïnspireerd. Je vindt deze aanleg terug bij onze cineasten, video-ontwerpers, fotografen e.a. beeldende kunstenaars. De lichtjes barokke instelling van de Vlaming inspireert sommigen onder hen ook op het vlak van de mode, waar zowel met soberheid als met theatraliteit kostuums en kleding ontworpen worden. De taalvaardigheid van de Vlamingen is hen aangeboren door de jarenlang verzetsstrijd tegen het Frans, de vele dialecten beïnvloeden en voeden onvermijdelijk de standaardtaal die zich een uitweg baant in literatuur en poëzie. De Vlaamse overheid beseft dat er veel moet geïnvesteerd worden in de kennis van de jeugd en in het onderhouden en stimuleren van de kunsten, zonder op te treden als betuttelaar. De Vlaamse cultuur, de Nederlandse taal, de economische omgeving, de sociale zorg zijn de beste stimulansen voor de nieuwe Vlamingen om zich te integreren in deze boeiende gemeenschap. Die elke generatie zorgvuldig doorgeeft aan een volgende en een volgende, en zo verder met zin voor aanpassing en evenveel zin voor traditie. Over de hoofdstad van de Republiek zal de bevolking per referendum een uitspraak doen.


Bron: http://blog.seniorennet.be/angeltjes/archief.php?ID=765

Geen opmerkingen: