woensdag 27 augustus 2008

Plan B en C van Franstaligen: pak Brussel en meer

Plan B en C van Franstaligen: pak Brussel en meer

Jan Van de Casteele 15-07-2008


Franstalig België heeft niet alleen een plan B, maar zelfs een plan C klaar. Dat zegt Guido Fonteyn in zijn column in De Morgen (14 juli).

Het plan B

Enerzijds is er het verslag dat Philippe Busquin (ex PS-voorzitter) en Antoinette Spaak (ex-FDF-voorzitster) vorige week presenteerden. Het verslag kwam er op vraag van Marie Arena (PS, in september nog minister-presidente van de Franse gemeenschapsregering, inmiddels in die functie vervangen door Rudy Demotte).

Anderzijds bij in het project Wallonie-Bruxelles van de ministers-presidenten Rudy Demotte (‘de nu al aangeduide keizer van Klein-België) en Charles Picqué, dat eerder werd bekendgemaakt.

Doel van beide duo’s:

1. De uitbreiding van Brussel om Wallonië en Brussel een gemeenschappelijk en aaneensluitend grondgebied te bezorgen. Beide gewesten worden dan één, en de Franse Gemeenschap wordt na geleidelijke overdracht van bevoegdheden overbodig (regionalisering onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, universitaire ziekenhuizen, beroepsopleiding, begeleiding van werkzoekenden…)

2. Brussel: Herziening 80/20-verdeelsleutel tussen Franse en Nederlandse gemeenschappen (lees: vermindering aan de N-zijde) op basis van uitslagen gemeenteraadsverkiezingen. Tegelijk tweetalige scholen, en beheerssysteem voor biculturele materies)

‘In dit project wordt de toekomst van België gezien als een Franstalig land waarin twee beschermde minderheden worden gedoogd, de Vlamingen in Brussel en de Duitstaligen in Wallonië’, aldus Fonteyn, die in die context de hoofdrol toebedeelt aan ‘superminister-president Rudy Demotte I, de nu al aangeduide keizer van dit Klein-België’.

Reactie

Reactie kwam er al van minister-president Karl-Heinz Lambertz van de Duitse Gemeenschap (gastspreker 11-juliviering Brugge). Hij zei er onder meer: dat ‘de Duitstalige Gemeenschap gelooft dat zij principieel in staat is alle bevoegdheden zelfstandig uit te oefenen die in België aan de gemeenschappen en gewesten zijn overgedragen of in de toekomst zullen worden overgedragen’. Vlaams minister-president Kris Peeters wees uitvoerig op het belang van Brussel voor het Vlaams Gewest.

Plan C


Het plan C komt van Daniël Ducarme (ook al voormalig minister-president van Brussel) en zijn denkgroep “Energie Réformatrice” ("de wil of de energie om verandering aan te durven"). Voor Ducarme stelden juristen en professoren een soort grondwet op (132 art.) waarin ‘Belgique’ als een ‘autonome territoriale collectiviteit’ zou functioneren binnen de Franse republiek. Volgens artikel 1 zou Frans België bestaan uit het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de gemeenten van het arrondissement Halle-Vilvoorde, en alle gemeenten waarvan de bevolking, bij referendum besliste om deel uit te gaan maken van Frans België’.


Bron: http://www.vvb.org/kort/225/25222

Ze zijn weer goed bezig in de Walen ginder, en dan vragen ze zich af waarom wij zouden willen splitsen...

Geen opmerkingen: